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DISTILLERY 久住蒸溜所について

Brand story

久住蒸溜所のポットスチルのイメージ

久住蒸溜所のポットスチル Pot Stills of Kuju Distillery

スコットランドのフォーサイス社製ポットスチル。
初溜釜が2500L、再溜釜が1800L。
ともにストレート型を採用。
加熱方式は蒸気の間接加熱。
再溜釜が小ぶりな分、酒質は重め。
冷却は、シェル&チューブ方式。
冷却水は豊富な地下水を用いるため、年間を通じて狙い通りの冷却が可能。
工場建屋には大きな窓があり、隣接する県道からポットスチルが見える。
夜は10時までライトアップされる。

Pot Stills of Kuju Distillery is made by Forsyth, Scotland.
The sizes of those stills are 2500L and 1800L.
Both adopt a straight type.
The heating method is indirect steam heating.
The body of the spirits is heavy because the spirit pot is small.
The cooling system uses a shell and tube.
Since abundant groundwater is used as the cooling water, it is possible to cool as intended throughout the year.
The factory building has large windows, and you can see pot stills from the adjacent prefectural road.
It is lit up until 10 o’clock at night.

麦芽と発酵のイメージ 麦芽と発酵のイメージ

久住蒸溜所の麦芽と発酵 Malt and fermentation at Kuju Distillery

麦芽は主に輸入麦芽を使用。
約1割は県内の契約農家に委託栽培した大麦を使用。
1回の仕込み量は500kg。

発酵槽は、木槽が5基。
安定した乳酸発酵を促すため2022年8月に全て木製の発酵槽に変更。
我々はより複雑で香味豊かなウイスキーを目指している。
木槽の材質は、ダグラスファー(樹齢数百年のダグラスファー)。
1バッチあたりの仕込み量は2500L。
発酵日数は4日間。

Mostly imported malt is used.
Approximately 10% of the barley is grown on consignment by contract farmers in the prefecture.
The brewing volume is 500 kg per batch.

There are five wooden fermentation tanks.
In August 2022, all fermentation tanks will be changed to wooden ones in order to promote stable lactic acid fermentation.
We are aiming for a more complex and flavorful whisky.
The material of the wooden vats is Douglas fir (several hundred years old).
The volume of each batch is 2500 liters.
Fermentation time is 4 days.

熟成樽と貯蔵庫のイメージ

久住蒸溜所の熟成樽と貯蔵庫 Casks and Warehouse

主に中古バーボンバレルを使用。
理由は、原酒の個性を感じてもらいやすいため。
樽のバリエーションは、シェリー、ワイン、ラム、アルマニャック、カルバドスのほか。順調に熟成が進んでいる。

九州とは言え、高地のため比較的冷涼な気候で、熟成は比較的ゆっくりと進んでいる。
酒蔵時代の貯蔵庫を利用した第1熟成庫は、伝統的な「ダンネージ式」を採用。
2022年9月に第2熟成庫完成。こちらは「ラック式」を採用。
現在、第3熟成庫の建設準備中。

Mainly used bourbon barrels are used.
The reason is that it is easier to get an honest sense of its character.
The variations of barrels are sherry, wine, rum, Armagnac, as well as Calvados.
The aging process is progressing well.

Although located in Kyushu in southern Japan, Kuju has a relatively cool climate due to its high altitude, and the aging process is proceeding relatively slowly.
The first aging room, which utilizes a cellar from the time of the brewery, employs the traditional “dunnage” method.

概要 Information

名称

久住蒸溜所

所在地

〒878-0201 大分県竹田市久住町大字久住6426

代表者

宇戸田 祥自

設立

2021年2月

事業内容

シングルモルトを中心とするウイスキーの蒸留製造、販売

工場見学

不可(準備中)

蒸溜所のあゆみ Outline

  • 2017.05

    秩父蒸溜所での研修開始

  • 2018.03

    土地取得(旧小早川酒造跡地)

  • 2018.09

    津貫蒸溜所での研修開始

  • 2019.03

    スコットランド フォーサイス社と設備ならびにセットアップを契約

  • 2019.12

    蒸溜棟建屋 工事着工

  • 2020.05

    設備搬入

  • この間コロナでストップ フォーサイス社によるセットアップを断念
    (有)平野商店にセットアップを依頼

  • 2020.09

    セットアップ着工

  • 2020.12

    セットアップ完了

  • 2021.01

    ウイスキー製造免許所得

  • 2021.02

    蒸溜所稼働開始

  • 2021.02.27

    蒸溜所初蒸溜